Friday, August 02, 2013

Aftonbladet Startsidan / Nyheter 2013-08-01 ”Fettdieterna ett hot mot folkhälsan”

I kommentarerna till Aftonbladet Startsidan / Nyheter 2013-08-01 ”Fettdieterna ett hot mot folkhälsan” så ser man Marko Granat som, kanske lite OT med någon felstavning och sär skrivning skriver:


Nä, så kan det ju inte vara tänker läsaren. Läsaren är smart och söker på nätet för att kolla? Jo det är ju den naturliga reaktionen för de flesta, om de bryr sig vill säga.

Hursomhelst så bryr sig naturligtvis en del, vi kan kalla dessa Fårk (från folk).  Fårket (från engelskans sheeple) följer minsta motståndets lag och gör som alla andra, utan någon djupare tanke om varför. Man har alltid gjort så, och alla andra gör så, så det måste vara rätt. Detta gäller ju också såklart både Epilepsi och cancerbehandling, där fårket såklart har stora kunskaper såklart i paritet med läkare och annat därav så måste man ju dumförklara detta inlägg! Näthat är gott! (eftersom det är gratis).

Man kan tex vara sarkastisk mot inläggskrivaren:


Eller mot publikationen (bättre) :



Eller varför inte göra ett direkt personangrepp, det är ju roligast? 

Vad är då "sanningen" (det finns inga sanningar), men  fakta är att Johns Hopkins, USAs främsta sjukhus har använt ketogena dieter sedan 1920 , med goda resultat mot Epilepsi som inte kunnat behandlas på annat sätt, detta används t.ex  också vid Angelmans Syndrom och en del försök görs med Autistiska barn, de har nämligen ibland epilepsiliknande sjukdomstillstånd.

I Sverige ges denna behandling till barn i Göteborg, Lund, Umeå och Stockholm. Här ger överläkare Maria Dahlin, Astrid Lindgrens Barnklinik, en översikt över användningen av ketogen diet för detta, i Sverige,  i dag.

Här finns en artikel om möjliga orsaker till att det fungerar.

LCHF är ett namn på dieter som kan vara ketogena, om en diet är ketogen beror på hur mycket kolhydrater man äter. Den mest kända ketogena i världen är Bantings diet  (född 1796 - död 16 mars 1878). Efterföljare till denna diet är Atkins och LCHF. Banting är så pass känd att "bantning" och "att banta" har blivit etablerade begrepp på svenska för att försöka gå ned i vikt.

Med avseende på cancer  så har det länge varit känt att cancerceller endast kan leva på glukos/socker. Därav så har tex University of Texas MD Anderson Cancer Centers börjat propagera för ketogena eller GI dieter. De pratar dock ej om högfettsdieter vad jag har sett.

Eftersom kroppen ändå framställer glukos så går det inte att svälta ihjäl cancer på detta sätt, men det bör väl vara logiskt att inte gödsla med glukos. (ref: http://ettsotareblod.se/varldscancerdagen-gor-koststudier-pa-cancer/ )






No comments: