Friday, August 02, 2013

Professorer vs Professorer (Spy vs. Spy redux)

 Professorer och doktorer "mot" fettdieten

Aftonbladet Startsidan / Nyheter 2013-08-01 ”Fettdieterna ett hot mot folkhälsan” (och SVD)

Deras forskning är inte inkorrekt, men baseras på enkäter, statistik, medelvärden och så vidare, så det är svårt att veta exakt vad som mätas och vad resultaten betyder. Det finns dock en del direkta sakfel i artikeln som har bemötts i diverse inlägg.

De är dock inte ensamma och man skall inte så vid läktaren och kritisera.  Att kommentera forskning är aldrig intressant, det intressanta är ju att göra om försöket och se om man får samma resultat, det kan dock vara svårt om stora muskler står bakom. Som t.ex Pfizer som lever på läkemedel och mat står bakom. Monsanto och Kellog foundation är väl andra som sponsrar liknande forskning.

Hellénius berättar att kritiken hon fått inkluderat att någon skrivit att hon ska ”undanröjas”. Liknande skriverier är förstås inte bara fega och osmakliga. De är fullständigt olagliga och oacceptabla.

Vad säger då andra professorer? Det finns faktiskt svenska professorer som är delvis, eller helt för "fettdieter", eller kanske man kan säga, inte ser några vetenskapliga bevis mot att äta fett, undantaget då transfetter.

Försiktiga professorer, mittemellan

"Ang. Leg läk Annika Dahlqvists råd rörande "Kolhydratsnål " kost . För viktnedgång och välmående också illustrerat i ett bakgrundsmaterial om lågkolhydratdiet. Fråga : Är denna behandling i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet?Svaret på frågan är ja, med reservation för att den vetenskapliga basen i form av randomiserade kontrollerade studier är mycket smalare än för koster med ett högre kolhydratinnehåll och att långtidsstudier (> 1 år) saknashttp://pagina.se/filer/berneyttrande1.pdf
- Christian Berne, professor, överläkare, Sektionen för endokrinologi och diabetesvård Specialmedicin

Professorer och doktorer "för" fettdieter

"I DN-artikeln påstår Hellenius och medarbetare utan något vetenskapligt underlag att LCHF-kosten är orsaken till den stigande dödligheten i stroke hos yngre lågutbildade människor."
"Men för vissa svenska läkare tycks tiden ha stått still. Deras råd att minska animalt fett i kosten har aldrig underbyggts av vetenskap. Inget av flera betydelsefulla studier såsom Kostcancerprojektet i Malmö, Nurses Health Study och det omfattande kostexperimentet, Women Health Initiatives (WHI) har kunnat ge stöd åt sådana råd. Tro till skillnad från vetande kan leda till att man tolkar verkligheten fel."
-Tore Scherstén, professor emeritus, ledamot av Kungliga Vetenskaps Akademien
-Karl Arfors, professor vid Sidney Kimmel Cancer Institute, USA
-Uffe Ravnskov, docent
-Ralf Sundberg, docent och författare, Lunds Universitet

"Om man äter så mycket kolhydrater som Livsmedelsverket rekommenderar blir man hungrig. Man blir hungrigare av kolhydrater och mättare av fett. Vill man reglera sin vikt ska man minska på kolhydraterna och öka på fettet,"
Martin Ingvar professor i neurovetenskap vid Karolinska

"Två generationer svenskar har fått fel kostrekommendationer och har jagat fett i onödan. Det är dags att se över kostråden och basera dem på modern vetenskap, säger Göran Berglund, professor i internmedicin vid Lunds universitet".

-- Göran Berlund, Professor Emeritus, Enheten för internmedicin, Lunds universitet


"Nya resultat från primärpreventiva interventionsstudier med långvarig sänkning av kostintag av såväl totalfett som mättat fett visar ingen signifikant effekt på risken att insjukna i cancer eller hjärt– kärlsjukdom. Fynden är i linje med en längre tids samlade observationsstudier.
Gällande kostrekommendationer för prevention och behandling av tex hjärt–kärlsjukdom säger enhälligt att befolkningen kraftigt bör sänka sitt intag av fett, framför allt intaget av mättat fett och transfetter. 
Vi behöver nu en ny vetenskaplig debatt och strukturerade systematiska analyser av hela det publicerade underlaget för sambandet mellan fettintag och allvarliga sjukdomar som cancer och hjärtkärlsjukdom. Först då kan nya, vetenskapligt grundade rekommendationer utarbetas."

-- Göran Berlund, Professor Emeritus, Enheten för internmedicin, Lunds universitet
-- Peter M Nilsson, docent, universitetslektor
-- Margrét Leosdottir, ST-läkare, doktorand; samtliga institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö, Lunds universitet, Universitetssjukhuset MAS, Malmö


"US råder åldersdiabetiker att gå över till fettrik kost, enligt Fredrik Nyström.
- Man kan fråga sig om det verkligen är bra att rekommendera lågfettkost till patienter med diabetes, om de trots viktminskningen varken får bättre blodsocker eller blodfetter, säger han."
-- Fredrik Nyström, Professor. Kardiovaskulär medicin,  Internmedicin, ämnesföreträdare
"Man har tjatat om lågfettskost i 30 år, och så visar det sig vara helt fel! Det finns inget belagt samband mellan mättat fett och hjärt-kärlsjukdom. Ändå backar de inte från sina rekommendationer! Det gör bara att man tappar förtroendet för myndigheter."
-- Fredrik Nyström, Professor. Kardiovaskulär medicin,  Internmedicin, ämnesföreträdare
"Fet mat i kombination med frukt och grönsaker kan minska risken för hjärtinfarkt.
-En hypotes är att frukt och grönt innehåller nyttiga ämnen och vitaminer, men många av dem är fettlösliga och det innebär att vitaminerna inte tas upp av kroppen om det inte finns något fett i kosten, säger Sara Holmberg."
- Sara Holmberg, med dr och specialist i allmänmedicin


No comments: